بندر لافت یکی از قدیمی ترین روستاهای تاریخی ایران به شمار می آید که در کرانه های خلیج فارس واقع شده است. به طوری که برخی از افراد قدمت زندگی در این روستا را نزدیک ۳۰۰۰ سال دانسته اند. این روستا جزیی از دهستان سلخ محسوب می شود. همچنین این نوع روستا در شمال غربی یکی از تماشاترین جزایر ایران یعنی شهر قشم واقع شده است و دارای جاذبه های تاریخی و طبیعی بسیار زیادی می باشد. این روستای تاریخی و شگفت انگیز در شرق جنگل های حرا واقع شده است، به طوری که با سفر به این روستا به راحتی می توانید به جنگل های حرا و چاه های تاریخی تلا که یکی از آثار تاریخی بی نظیر این روستا است دسترسی داشته باشید. این روستا دارای جاذبه های گردشگری بسیار زیادی می باشد که همین امر باعث شده است گردشگران زیادی را به سمت خود بکشاند و آنها برای گذارندن وقت خود و لذت بردن از جاذبه های تاریخی به این روستا سفر کنند. بهتر است بدانید که فضای این روستا کاملا سنتی و بومی می باشد.
لازم به ذکر است که یکی از بارزترین ویژگی های روستای لافت بادگیرهای کوچک و بزرگ خانه ها واقع شده در این روستا می باشد که تصویر بسیار زیبایی را در آن به وجود آورده است و بسیار جذاب می باشد. لازم به ذکر است که بندر لافت یکی از دروازههای ورود به جزیره قشم به شمار می آید. به طوری که معاملات تجاری بسیار مهمی در این بندر در طول زمان انجام شده است و از ارزش سیاسی و اقتصادی بالایی برخوردار می باشد. در این روستا تمام خانه های آن دارای حیاط مرکزی و بادگیر هستند. بهتر است بدانید مراکز محله ها اطراف مساجد به صورت بسیارزیبایی شکل گرفته اند و جلوه بسیار خاصی را با این روستا داده اند. لازم به ذکر است که این روستا در فهرست آثار ملی کشورمان ایران به ثبت رسیده اند و توانسته است نام اولین اکوموزه کشور را به خود اختصاص دهد.
بافت روستای لافت را می توان به سه بخش مختلف تقسیم کرد. یکی از انواع این بافت ها، بافت اصلی و قدیمی روستا می باشد. در واقع قسمت قدیمی روستا شامل هسته اولیه در بخش مرکزی ساخت و سازهای فعلی است. این نوع بافت در حد فاصل تپههای اطراف چاههای آب و دریا قرار گرفته است. همچنین این نوع بافت در چند راستای اصلی و به موازات امتداد ساحل روستا قرار گرفته است و شکل خاصی را به روستا داده است. ساخت و سازهای بخش شمالی از دیگر انواع بافت این روستا می باشد که در شکل گیری آن عوامل مختلفی مانند طرح جامع که با یک سطحی محدود دارای پراکندگی بیشتری نسبت به ساخت و سازهای جنوب شرقی می باشد همچنین این بافت در شیب تند تپه های روستا شکل گرفته است. همچنین ساخت سازهای قسمت جنوب شرقی روستا از دیگر انواع بافت روستای لافت محسوب می شود که در دامنه تپهها به صورت پراکنده و با یک جمعیت کم و یک تراکم ساختمانی شکل گرفته است. این نوع بافت در زمین های مسطح اطراف با فاصله از دریا انجام شده است. در حالت کلی بافت قدیمی این روستا در کنار چاه های آب و آب انبار واقع شده است و بافت جدید آن در کنار ساحل گسترش پیدا کرده است. همین امر باعث به وجود آمدن دو دنیای متفاوت در این روستا شده است و به زیبایی و جذابیت آن افزوده است.
بهتر است بدانید که مردم روستای لافت با یک گویشی مانند فارسی بندر صحبت می کنند و گویش آنها بسیار نزدیک به مردم جزیره قشم می باشد. همچنین از لحاظ پوشش بعضی از مردان لباس های سنتی مانند عمامه سفید و دشداشه را می پوشند و برخی دیگر لباس های معمولی بر تن دارند. همچنین زنان بر روی صورت خود برقع می گذارند و از یک نوع روسری به نام عری یا لیو برای پوشش خود استفاده می کنند.
لازم به ذکر است که این نوع پوشش برقع که بر روی صورت خود می گذارند از کشورمان ایران به مناطق عرب نشین رفته و بیشتر برای جلوگیری از آفتاب شدید بر روی صورت و پلک ها می گذارند و چندان به حجاب ربطی ندارد.
با توجه به اینکه امروزه زندگی مردمان روستای لافت دستخوش یکسری تغییرات بوده است اما از قبل صیادی و لنج سازی از مشاغل اصلی و حرفه ایی آنها برای امرار معاش به شمار می آمد. و همچنین به دلیل کمبود منابع آب شیرین تعداد کمی از مردم به کار کشاورزی مشغول هستند و به کشت گندم دیم و رسیدگی به درختان نخل می پردازند. همچنین از دیگر کارهایی که مردم روستای لافت به آن مشغول هستند سرشاخه چینی، علف چینی و دامداری است. به جرات می توان گفت که در این روستا از هم صحبتی با مردم خونگرم نهایت لذت را خواهید برد. لازم به ذکر است که در سال های اخیر صنعت لنج سازی و صیادی از رونق افتاده و کمتر کسی از این صنعت ها استفاده می کنند و بیشتر برای مصارف روزانه خود اقدام به صید ماهی می کنند.
بهتر است بدانید که روستای لافت از زمان های بسیار دور به عنوان مرکز جزیره قشم محسوب شده است. مردمان این روستا از طریق لنجهای بادبانی به کشورهی مختلف از جمله کشور هند و کشورهای آفریقایی سفر می کردند و با آنها معامله و تجارت می کردند. در اثر سفر و معامله به این کشورها اکثر پیرمردان این روستا به زبان های عربی، انگلیسی، سواحلی، هندی و … تسلط کامل دارند. حتی در اثر این رفت و آمدها بسیاری از آنها با دختران این کشور وصلت می کردند.
بهتر است بدانید که بیشینه دمای مطلق این روستا ۴۶ درجه سانتی گراد و کمترین مقدار آن صفر درجه سانتی گراد می باشد. لازم به ذکر است که جریان هوای مرطوب غرب و شمال مهم ترین هوایی است که موجب بارندگی می شود.
بهتر است بدانید که دسترسی اصلی به این روستا از سمت جزیره قشم از بخش شمالی آن می باشد. به طوری که در بافت قدیم روستا مسیرهای اصلی آن به صورت شمالی- جنوبی شکل گرفته است، به طوری که این مسیرها مساجد روستا را به خوبی به هم متصل می کنند. بهتر است بدانید که امروزه راه آسفالت در امتداد ساحل دریا دسترسی اصلی سواره در کل روستا به شمار می آید. در واقع در این روستا فضاهای بین بافت پراکنده نقش معابر را بازی می کنند. در حالت کلی زمانی که به جزیره قشم می رسید می توانید از سمت اسکله پل به اسکله لافت بروید.
ورود به روستای لافت به معنای حضور در یک دنیایی شگفت انگیز و متفاوت می باشد. همچنین این روستا با وسعت نه چندان بزرگ خود دارای آثار تاریخی زیبایی می باشد که بر جذابیت ها و زیبایی های این روستا افزوده است و این امر باعث شده هر ساله گردشگران و مسافران زیادی به این روستا سفر کنند. از جمله آثار تاریخی این روستا می توان به قلعه پرتغالی ها، قلعه نادری، گنبدی مدور، گورستان تاریخی، زیارتگاههای سید حسن منصور و شیخ اندرآبی و گورستان تاریخی که سنگ نبشتههای آن مربوط به هزاران سال پیش می باشد اشاره کرد. همچنین از جاذبه های مذهبی این روستا دو امامزاده می باشد که بیشتر مردم برای زیارت و عبادت های معنوی به آنجا می روند. لازم به ذکر است که چاه های تلا در این روستا در تاریخ ۲۷ دی ماه ۱۳۷۷ به عنوان یکی از آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است. همچنین دلیل شکل گیری این روستا به عنوان یک مجتمع زیستی نزدیکی این روستا به خشکی ایران، وجود آب شیرین، وجود راه دریایی و تسهیل ارتباط دریایی، بادهای موسمی و نزدیکی آن به خشکی ایران می باشد.
بهتر است بدانید که روستای لافت از لحاظ تقسیمات تابستانی در منطقه مرطوب و خیلی گرم واقع شده است. همچنین از نظر تقسیمات زمستانی در یک منطقه مرطوب و گرم واقع شده است. همچنین هوای شرجی و پر رطوبت جزیره زیبای قشم ماه های کمی از سال را برای افراد غیر بومی تحمل پذیر کرده است. با سفر به این روستا به مرز بین دو دنیای متفاوت می رسید. در یک قسمت از این روستا شاهد یک بافت سنتی هستید و از سوی دیگر شاهد یک لافت جدید با یک شکل و ظاهری متفاوت و جدید هستید.
بهتر است اگر قصد سفر به روستای لافت را دارید بهترین فصل سفر به لافت فصل پاییز، اوایل فصل بهار و زمستان می باشد. زیرا آب و هوای روستای لافت در این فصل ها معتدل است و دیگر خبری از گرمای شرجی نیست و هوا بسیار مطبوع و لذت بخش خواهد بود. بهتر است بدانید که این روستا فقط دو فصل معتدل و گرم را دارد و از فصل سرما خبری نیست. در این روستا فصل گرما ۸ ماه بوده و فصل معتدل آن ۴ ماه طول می کشد. در واقع با شروع فصل سرما در کشورمان ایران و بخصوص در نیمه شمالی بهترین زمان برای سفر کردن و روستاگردی در نیمه جنوبی کشور با این نوع آب و هوای لافت می باشد.
یکی از صنایع دستی مردمان روستای لافت صنایع دستی حصیر بافی می باشد که مردم برای امرار معاش و سرگرمی از آن استفاده می کنند. در این روستا و جزیره قشم مردم از حصیرها برای ساختن دم کنی های زیبا، ظروف میوه، گلدان های حصیری و سینی های گرد و بزرگ به نام سپ استفاده می کنند. علاوه بر این صنایع دستی دختران و زنان این منطقه به گلیم بافی و رودوزی های سنتی نیز مشغول هستند و از دیگر صنایع دستی مردمان این منطقه سوزندوزى، گرگوربافی و توربافی می باشد.
همچنین از دیگر صنایع دستی این منطقه محصولات دریایی ساخته شده از حلزون و صدف است. که توجه هر مسافر و گردشگری را جذب می کند. مردمان این منطقه با یک تبحر خاصی اقدام به ساخت این وسایل تزیینی و زیبا می کنند. همانطور که می دانید کسی نیست که به جنوب رفته باشد و آوازه ادویه های آن را نشنیده باشد. در واقع یکی دیگر از سوغات این مناطق ادویه های جنوبی آن می باشد که در هنگام استفاده طعم بسیار خاصی را به غذای شما می دهند.
همچنین خرما و کیک سنتی هلر از دیگر سوغات و محصولات این منطقه به شمار می آید. بهتر است بدانید که در این منطقه بیش از ۲۰ نوع نان محلی پخته می شود که از معروفترین و مشهورترین آنها نان تموشی می باشد، که دارای طعم فوق العاده و خوشمزه ایی است.
همچنین آب شیرین این روستا از آب های سطحی تپه های میانی جمع آوری می شود. در واقع آب های باران های شدید و سیل در مجراهای طبیعی و ساخته شده جاری می شوند و به آب انبار اصلی و چاه های تلا ریخته می شوند. به هنگام پر شدن آب انبارها و چاه ها آب های اضافی به دریا ریخته می شود و بسیاری از مردم از آن برای تفریح استفاده می کنند. همچنین در این روستا یکی از شاخص ترین بناها مساجد می باشد که در این روستا ۷ مسجد وجود دارد که بافت های مسکونی در اطراف این مسجد پراکنده شده اند. این مساجد روستا دارای یک تک مناره سفید رنگ می باشد که حاکی از این است که همه اهل تسنن و از این مساجد برای فعالیت های فرهنگی و اجتماعی نیز استفاده می کنند.
گردشگردان نیز برای اقامت در روستای لافت می توانند با اقامت در اقامتگاه های بوم گردی این منطقه به خوبی از آثار تاریخی و جاذبه های بی نظیر روستای لافت بهره شوند. در این روستا اقامتگاه های بوم گردی زیادی که توسط افراد محلی اداره می شوند وجود دارد. گردشگران با اقامت در این مکان ها از یک طرف به آسانی به جنگل های حرا دسترسی پیدا می کنند و از طرف دیگر با آثار تاریخی مانند چاه های تلا بازدید می کنند و با آداب و رسوم محلی مردم این منطقه و نوع گویش و غذاهای مصرفی آنها از نزدیک آشنا می شوند و با آیین هایی مانند بادبان کشی و مولود خوانی به خوبی آشنا می شوند. به طوری که بیشتر مسافران و گردشگران در روزهای نوروز به این روستا مسافرت می کنند و از امکانات روستای لافت به بهترین نحو استفاده می کنند.